Janet Rodenburg - Adviseur

Janet Rodenburg

 

“Ik gun het iedereen om iets te doen dat écht bij hen past. Voor heel veel mensen voelt dat als een luxe. Dan zeggen ze van ‘ja, je moet toch je geld verdienen’. Maar die twee hoeven elkaar niet uit te sluiten. En die zoektocht naar de combinatie, die is prachtig. Dat mensen steeds dichter bij de kern komen, van wat hen echt beweegt, en te zien dat het kwartje bij hen valt. Ik ben dankbaar dat ik ze daarbij mag begeleiden.”

Aan het woord is Janet Rodenburg. Vanuit haar achtergrond als antropoloog voelt zij zich betrokken bij mensen uit andere culturen. Ze woonde en werkte in verschillende landen in Azië, waar ze onderzoek deed naar de gevolgen van migratie. Ze was verbonden aan internationale humanitaire organisaties, waaronder de Internationale Federatie van het Rode Kruis. Daar runde ze het programma Psychosociale Ondersteuning en trainde lokale hulpverleners wereldwijd in het opzetten van passende slachtofferhulp. Eenmaal terug in Nederland ging ze aan de slag bij het Kenniscentrum Gezondheidsverschillen waar ze onder meer trainingen gaf aan zorgverleners om effectiever te communiceren met migranten en vluchtelingen.

In beweging

Na verschillende coachopleidingen verlegde ze langzaam maar zeker het accent naar één op één begeleiden. Ze noemt zichzelf een oplossingsgerichte coach: “In een traject ga ik samen met de cliënt op zoek naar de kern. In een veilige setting kijken we naar wie je bent. Waar kom je vandaan en waar wil je naar toe? Hoe kan je met kleine stapjes bij je bestemming komen? Heel concreet. Denk daarbij in mogelijkheden en sta niet te lang stil bij wat allemaal niet kan. Een van de instrumenten die ik hierbij inzet, is samen de natuur in, wandelen. Dat geeft letterlijk ruimte.“

Ook maakt Janet soms gebruik van mindfulness of geeft oefeningen mee om mensen aan te zetten tot reflectie en hen weer in beweging te brengen. Bijvoorbeeld wanneer cliënten te maken hebben met ingrijpende veranderingen die raken aan hun identiteit en gevoel van eigenwaarde, op het werk en daarbuiten. “Dat kan gaan om verlies van gezondheid, (dreigend) verlies van je baan, of spanningen in je privé situatie. Hierbij is het nodig eerst vat op je leven te krijgen en de regie te versterken. Wat heb je nodig om een nieuwe start te maken? Wat zijn je secure bases? Wat houdt je op de been en geeft je veiligheid? Dit is begeleiding op een diepere laag, dus geen ‘quick fix’. Of het nu gaat om het omgaan met je verlies, veranderingen in de organisatie, of de oriëntatie op een nieuwe loopbaan.”

Janet Rodenburg