Kees Bontebal - Adviseur

Kees Bontebal

 

Kees werkt via ‘practise what you preach’. Hij kijkt naar wat jouw mogelijkheden zijn. Wat kun je nog wel? Hij pakt beperkingen op als wat zijn jouw grenzen en hoe kan daar rekening mee worden gehouden? Hij vindt het belangrijk om veel aandacht voor de persoon te hebben, humor te gebruiken en beschikbaar te zijn voor iemand. Kijken wat er op dat moment speelt. Kunnen afwijken van een plan, als dat nodig is. Aandachtig te luisteren en rust en vertrouwen te hebben in het proces.

‘Ik ga elk traject zo open mogelijk in en het maakt mij niet zoveel uit wie ik tegenover mij heb. Het gaat om de gesprekken die je met iemand hebt en de resultaten die worden behaald en niet zo zeer om de arbeidsbeperking die iemand heeft. Uiteraard is dit wel iets om rekening mee te houden, maar niet het belangrijkste. Binnen welke grenzen moet je navigeren? Wat heb je nodig om goed uit de verf te komen? Ga uit van de kracht van de jezelf.’

Inclusiviteit

Kees werkt voornamelijk met mensen met een arbeidsbeperking. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan mensen met autisme, een auditieve of visuele beperking of iemand die in een rolstoel zit. Naast het coachen van een UWV-traject, heeft hij ook contact met werkgevers die inclusiviteit op de agenda hebben staan en graag mensen aannemen voor wie ze zijn en wat ze kunnen.

Het is Kees zijn hoop dat inclusiviteit bij elke organisatie op de agenda staat. En dat het niet een onderwerp is wat onder aan de lijst staat, maar dat het als iets normaals gezien wordt. ‘Dit is gewoon wat we uitdragen, doen en wat we iedereen gunnen.’ Hij wil graag dat er geen uitzonderingen meer gemaakt worden. We zijn allemaal mensen.

Stralen, waarderen en accepteren

Hij vindt het het leukste als hij mensen ziet groeien, stappen ziet maken en hun zelfvertrouwen ziet groeien. ‘Dat vind ik het allermooiste. En dat ik hen hierin mag helpen te versterken. Dat vind ik een hele fijne en dankbare rol.’ ‘Als mensen keer op keer weer vertrouwen krijgen, van hun werkgever en van mij. Keer op keer weer, dan groeien ze vanzelf naar een zelfstandig werknemer. Als jij mag gaan stralen, dan word ik daar blij van. Dat is wat we willen bereiken.’

Zijn kandidaten zijn erg dankbaar, omdat ze het fijn vinden om (weer) aan het werk te gaan. Ze zijn blij dat ze er mogen zijn. Er iemand voor hen is. En dat ze gewaardeerd en geaccepteerd worden voor wie ze zijn en voor wat ze kunnen.

Kees Bontebal