Lobke Bosschaart - Adviseur

Lobke Bosschaart

 

Het heeft Lobke Bosschaart altijd al bezig gehouden. Hoe het gaat met de mensen om haar heen. Ze is heel betrokken. Daardoor kan ze net even wat verder kijken en goed aansluiten: “Ik leef altijd heel erg mee met mensen. Het interesseert mij hoe het met je gaat. Ik ben echt een gevoelsmens. Dat betekent dat ik aanvoel hoe je erbij zit. Ik vind het belangrijk daarover in gesprek te gaan. En ik merk dat het benoemen van wat ik zie goed werkt en zorgt voor meer openheid in een gesprek.”

Ze studeerde pedagogie en heeft in de zorg veel met mensen en kinderen gewerkt. Lobke wilde hierna doorgroeien, zichzelf verder ontwikkelen. Iets gaan doen dat nog beter aansloot bij haar competenties. Het werd een studie toegepaste psychologie. Tijdens deze studie werkte ze in de gehandicaptenzorg en pakte dit na haar studie verder op. Daarnaast zocht ze naar een baan die beter bij haar studie en competenties aansloot en waar ze een bijdrage kan leveren, van waarde kan zijn en anderen helpen. Best een pittige zoektocht. Maar wat ze nu doet, past helemaal bij haar: “Mensen te zien groeien, ze hierin kunnen ondersteunen naar een volgende stap. Bij het werk in de zorg merkte ik dat ik het stukje groei miste. Daar beteken je wel heel veel voor mensen, maar die groei zien, dat vind ik heel gaaf. Nu kan ik écht bezig zijn met de ontwikkeling van mensen. Wat ik daarin heel prettig vind, is naar je luisteren en er voor je zijn. Maar tevens om op een creatieve manier te kijken hoe we kunnen zorgen dat ik jou niet bij de hand neem, maar dat jij zelf straks die stappen kunt zetten. Dat het niet iets is, waarbij ik alles voor je ga doen maar dat ik je help zelf inzicht te krijgen, vaardigheid te ontwikkelen en kennis op te doen om nieuwe stappen te gaan zetten. Dat je in je eigen kracht gaat staan en er echt verandering ontstaat.”

Groeien in de praktijk

Lobke is een praktische adviseur die werkt vanuit haar eigen kernwaarden, respect en vertrouwen: “Ik luister heel goed naar je en kijk wat de vraag achter de vraag is. Vervolgens vind ik het essentieel dat je door zelf praktisch dingen te doen inzichten krijgt en leert te gaan handelen. Dus niet alleen maar zenden van mijn kant, maar vooral ontvangen door jou, dat je de ontvangen kennis daadwerkelijk gaat toepassen in de praktijk. Pas dan kun je het verschil ervaren. We reflecteren samen, kijken hoe het gaat en hoe we verder kunnen bouwen. Het is nodig dat je die groei ziet en zelf ervaart. Dat geeft bovendien groei in eigenwaarde en voldoening. Dat je merkt dat je er iets aan hebt. Dat is van belang. Vaak is iets nieuws leren gewoon blijven oefenen en herhalen. Daarom is het zo cruciaal dat je het meteen gaat toepassen. Als ik het je nu allemaal mee geef en je krijgt straks geen begeleiding meer, dan heb je in de praktijk niemand die je af en toe even kan prikkelen of waar je je ei kwijt kunt, als het even niet goed gaat. Bij mij kun je veilig en rustig oefenen en ervaren hoe het gaat. Maak daar gebruik van.”

Toegevoegde waarde

Ze coacht vanuit de positieve psychologie: “Het verleden is belangrijk. Dat neem ik mee in de eerste gesprekken, het speelt een rol in waar je nu staat. Het is belangrijk om vervolgens ook vooruit te kijken. Vanuit de positieve psychologie kijk ik naar waar jouw kracht ligt. Vaak heb je al veel meegemaakt en heeft een arbeidsbeperking daar ook invloed op. In de zin dat je bepaalde krachten en talenten daarin ontwikkeld hebt, dat je daardoor juist iets sterker bent op andere gebieden. Vaak zien werkgevers eerst de beperking, maar daarachter zit natuurlijk wel iemand die daardoor juist weer kracht heeft, iets dat je anders misschien niet zo snel krijgt of ontwikkelt. Voor mij gaat het erom dat iedereen op de werkplek zo regulier mogelijk wordt behandeld, net als ieder ander, het liefst in een bestaande functie en niet overtallig ingezet wordt om maar ingezet te zijn. Dus dat je kunt presteren naar eigen kunnen en zo kunt bijdragen aan de maatschappij. Inclusiviteit is voor iedereen.”

Lobke Bosschaart | ChangeCreators