Ronald van Wieren - Adviseur

Ronald van Wieren

 

Openstaan en luisteren naar mensen, gezamenlijk iets bereiken. Dat vormt een rode draad in de loopbaan van Ronald van Wieren. Hij werkte vele jaren als officier bij de Koninklijke Luchtmacht/Defensie, zowel nationaal als internationaal. In zijn militaire loopbaan heeft hij veel operationele functies gehad en heel wat reorganisaties meegemaakt en ook geleid. Daar werd hij steeds geconfronteerd met veel nieuw personeel, dat moest worden opgeleid, getraind en gecoacht. Veel personeelswerk dus.

Nadat zijn militaire carrière wegens functioneel leeftijdsontslag ten einde liep, ging hij aan de slag in de burgermaatschappij. In eerste instantie als projectleider bij een luchtvaart gerelateerd bedrijf. Hij legde de basis voor een campus voor buitenlandse studenten, die een technische opleiding voor zowel de militaire als civiele luchtvaart zouden gaan volgen. Daarna ging Ronald door met het helpen van mensen. Dit keer als budgetcoach: “Ik koos daarvoor omdat ik mensen oprecht verder wil helpen. Dat geldt tevens voor de trajecten die ik nu als loopbaan/re-integratiecoach doe. Mensen ondersteunen een andere baan te zoeken en te vinden, ondanks eventuele fysieke of geestelijke belemmeringen, je netwerk te gebruiken, ze adviezen geven vanuit de levenservaring die je hebt. Leidinggeven, coachen, trainen en dat soort dingen. Dat soort functies heb ik altijd gezocht bij defensie en gekregen. Ja, dat is wat mij drijft, het helpen, begeleiden en coachen van mensen.”

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden

Sinds 2014 werkt Ronald als re-integratieadviseur. Zijn grote betrokkenheid is wat hem siert. Jij staat centraal in het traject. Hij staat open voor al jouw ideeën en wensen. Daarbij is hij wel realistisch en recht door zee: “Ik doe wat ik zeg en ik zeg wat ik doe. Voor sommigen kan dat in het begin wel eens moeilijk zijn, maar na een paar sessies heb je in de gaten van ‘ja, daar heb ik wat aan’. Ik hou niet van wollig en dat soort dingen, ik draai er niet om heen. Ik vertel je open en eerlijk hoe het staat en wat ik ervan vind. Ik heb vaak snel in de gaten waar de pijn zit en waar ik het snel kan oplossen. Ben heel constructief en analytisch. Heel praktisch en soms confronterend. Let wel: Ik geef je adviezen. Wat je ermee doet en of je het gebruikt, dat is aan jou. En wat mij betreft geldt altijd: ‘Waar geen wil is, ben ik weg’.”

Regelmatig contact, zeker in het begin. Dat vindt Ronald belangrijk. Zo kan hij een vertrouwensband met je opbouwen én de zaak zo snel mogelijk op de rit zetten. Na een uitgebreide intake, waarbij ook je partner welkom is, gaat Ronald met je aan de slag. Daarbij kijkt hij verder dan alleen maar naar het zoeken en vinden van werk: “Als je geen energie hebt vanwege bijvoorbeeld een burnout gaan we rustig opbouwen. Hebben we gesprekken over meer zelfvertrouwen en dat soort dingen. Als het nodig is overleg ik met de werkgever en andere externe partijen over onder andere stage- of studiemogelijkheden. Het is niet puur zakelijk. We kunnen meer inzetten dan beroepskeuzetesten. Praten we over wat jij ervan vindt, over de keuzes die jij maakt. Op het moment dat je praktische steun kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij een bezwaarschrift, beroepsprocedure of een afspraak bij de keuringsarts bij je WIA-keuring help ik je ook. Zo nodig ga ik mee naar je afspraken.” Zo zet Ronald zijn beschikbare tijd en ruim opgebouwd netwerk in, zodat jij weer kunt deelnemen aan het arbeidsproces. Dankbaar werk, dat hij nog lang hoopt te kunnen blijven doen.

Ronald van Wieren | ChangeCreators