Rosalie Versloot - Adviseur

Rosalie Versloot

 

“Als je net op de arbeidsmarkt komt, heb je eigenlijk helemaal geen idee. Vooral als je een niet-praktische opleiding hebt gedaan. Je weet niet wat voor banen er zijn en wat past bij jou. Daarom kijken we samen naar de werkzaamheden die je doet en waar je blij van wordt. Waar krijg je energie van en van wat absoluut niet?’. Dat inzicht kan je goed richting geven bij een volgende keuze. Niet alles hoeft in één keer perfect. Dat geef ik je graag mee. Zo heb ik zelf ook ergens een aantal jaar gezeten en gedacht ‘Is dit het nou?’. Nee dat was het niet, maar die periode is wel goed geweest. Ik heb veel inzicht in mijzelf gekregen. En dat kun je weer gebruiken om verder te komen.”

Succes in onverwachte hoek

Rosalie Versloot studeerde psychologie in Utrecht aan de UU, met als master sociale psychologie. Hier leerde ze over menselijk gedrag en hoe dat beïnvloed wordt in verschillende situaties. In eerste instantie ging ze aan de slag in de inkomensverzekeringen. Daar had ze niet voor gestudeerd maar het kwam op haar pad. Ze was van plan dat eventjes te doen en verder te zoeken. Het liep anders dan gedacht. Gaandeweg richtte ze zich in haar werk steeds meer op inzetbaarheid. Ze deed een HR-project in loopbaan en ontwikkeling, waar ze al wat loopbaanadvies gaf aan collega’s. Vervolgens werd ze teamcoach van haar eigen team. Zo rolde ze als het ware in het vak én ze vindt het echt leuk: “Ik dacht vroeger dat het begeleiden van medewerkers niets voor mij was. Maar ik kreeg de kans het te gaan doen. Dat ging zo goed dat ik er nu mijn vak van heb gemaakt. Het moest zo zijn. Mijn keuze te gaan werken in de commerciële wereld van inkomensverzekeringen was eigenlijk heel onlogisch, maar het bracht mij waar ik nu helemaal op mijn plek zit. Ik vind het heel gaaf mensen te kunnen begeleiden en ze te helpen aan een waardevolle en duurzame baan. Dat maakt hun betekenis van het leven groter.”

Eigen regie

Als adviseur neemt ze veel mee vanuit de sociale psychologie. Haar kennis van hoe sociale interacties gaan, hoe belangrijk verwachtingen zijn en het belang van communicatie in trajecten, past ze toe in de coachingspraktijk. Haar achtergrond geeft haar een realistische kijk op hoe zaken kunnen gaan en op hoe mensen kunnen reageren, hoe mensen normaal gesproken denken en op hoe je daarop goed kunt inspelen: “Op het werk is er vaak zoveel aan de hand. Jij moet je weg zien te vinden tussen al die sociale interacties. Daar begeleid ik je in. Ik help je realistisch te zijn. Niet alles ligt immers aan jezelf. Ik vind het essentieel je een spiegel voor te houden. Natuurlijk leef ik met je mee, maar kijk met jou bovendien naar jouw rol in het geheel. Waar kun jij iets beïnvloeden en waar niet? En hoe ga je daarmee om? Soms weet je gewoon niet hoe je dingen moet oppakken en is het fijn als iemand je tools geeft, waarmee je de situatie anders of beter kunt maken. Daarbij is het zo dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk altijd bij jou zelf ligt en wat jij wilt doen met wat jij aangereikt krijgt.”

Laagdrempelig

Wat Rosalie betreft, kan iedereen een steuntje in de rug gebruiken. We hebben allemaal immers wel eens dingen waar we tegenaan lopen. Niet alles gaat vanzelf en dan is ondersteuning fijn. Hoe je dat kunt invullen, dat is voor iedereen anders. Sommigen hebben iemand nodig waar ze regelmatig mee kunnen sparren. Anderen willen je alleen spreken als er iets fout gaat. Rosalie kijkt daarom zorgvuldig naar wat jij nodig hebt. Door elkaar in het traject regelmatig te zien en te spreken om te zien waar jij tegenaan loopt, wordt duidelijk waar je aan moet werken. En dat gaat soms verder dan alleen werk: “Ik kijk graag van tevoren wat de hulpvraag is die wij samen denken dat er is. Daarna kijken we hoe zich dat verder uitspeelt. Mocht er vanuit de privésfeer iets tussendoor komen, nemen we dat mee. Dat kun je niet van elkaar loskoppelen. Hoe gelukkig je bent, dat werkt door in je werk. Ik houd tevens de voortgang in de gaten. Wat waren de basisdingen waaraan je wilt werken en hoe gaat het daarmee? Zijn er andere dingen die je moet oefenen, waar je behoefte aan hebt om dat beter te kunnen? Zo pak ik dat aan. Natuurlijk is er aandacht voor de mensen op de werkvloer. Het is cruciaal dat die relaties goed gaan, dat jij je veilig voelt op de afdeling, dat jij je gehoord voelt en ook je leidinggevende. Die moet bovendien voldoende geïnformeerd zijn en naarmate de tijd vordert inzicht krijgen in wat goed werkt voor jou en wat niet. Ik wil dat zo laagdrempelig mogelijk houden, dat niet alles via mij gaat. Ik ben ondersteunend. Als adviseur kan ik van buitenaf de situatie als het ware even schetsen. Beschrijven wat er gebeurt, zodat de emotie eruit is en iedereen met elkaar verder kan. Ik vind het fijn dat te kunnen doen, daarin te kunnen helpen. Dat je op dat punt waar de groei even weerhouden wordt de drempel kunt verlagen, waardoor die groei door kan. Dat is heel gaaf als ik zie dat ik mensen daarmee kan helpen.”

Rosalie Versloot | ChangeCreators