Blog

De Klik

De Klik

Toen een vriendin van mij na de universiteit bij een groot internationaal bedrijf leiding ging geven, kwam ze erachter dat ze in haar leven nog nooit met lager opgeleiden te maken had gehad.  Ze kon niet aansluiten bij medewerkers en ging enorm op haar neus.

Zelf ben ik wat dat betreft heel rijk opgevoed. Thuis kregen we met alle lagen uit de bevolking te maken. Soms zat de huiskamer vol met hoge piefen uit stuurgroepen, maar het kwam ook voor dat er in het weekend vier mensen met een verstandelijke beperking aan tafel zaten. Die namen mijn ouders dan mee uit de instelling, omdat ze niet naar huis konden. Ook schoven er tijdens de feestdagen mensen aan die eenzaam, gescheiden of weduwnaar waren en bracht ik met mijn tante uit de Jordaan regelmatig eten naar daklozen en verslaafden.

Bladblazers en raad van bestuur

Dat alles, samen met de werkervaring die ik met verschillende doelgroepen heb, zorgt ervoor dat ik snel een klik met kandidaten heb. Daarom heb ik in mijn caseload zowel medewerkers van de raad van bestuur als bladblazers zitten. Ik kan levelen, oordeel niet en kan me alles voorstellen bij hoe iemand denkt en doet.

Voor mij maakt het niet uit wat voor opleiding iemand heeft en of hij of zij wel of niet beperkt is. Iedereen heeft voorwaarden nodig op een werkplek om goed te kunnen functioneren. Daar gaan we naar op zoek.

Gewoon mens

“Jacqueline staat hier ook gewoon met haar handen in haar kontzakken”, zei een medewerker uit de bouw weleens. Dat klopt. Ook draai ik mijn hand niet om voor een gesprek met de directeur van een groot bedrijf. Dat komt omdat ik ieder mens en iedere functie even belangrijk vind. Ik hou van gelijkwaardig communiceren en haak dan ook snel af als dat niet gebeurt.

Inmiddels weet ik dat de klik de basis is voor succes. Alles valt of staat met de klik die de adviseur met een kandidaat heeft. Je moet een team zijn, allebei hetzelfde doel hebben. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hoe meer werk- en levenservaring een adviseur heeft, hoe beter hij of zij bij verschillende doelgroepen aan kan sluiten. Het is belangrijk dat kandidaten zien dat je naast dat je kennis hebt, ook gewoon mens bent, met kwetsbaarheden en wellicht minder slimme beslissingen in je carrière. Dat kan en dat mag.

Laagdrempelig

Het mooiste compliment wat ik onlangs van iemand met psychische problematiek kreeg, was: “jij bent gewoon en laagdrempelig, dus ik wil graag met je aan de slag”. Kijk, daar doen we het voor!

Al onze adviseurs hebben levenservaring en zijn gewend om met verschillende doelgroepen te werken. Ben jij ook op zoek naar een adviseur met wie jij een klik hebt? Klik dan eens op onze ChangeCreators en lees meer over hun achtergrond en expertises. Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen!