Blog

Floreren door thuis werken

Floreren door thuis werken

Net na de eerste lockdown werd ik gebeld door een werkgever, die aangaf graag iemand vanuit de Wajong of WIA aan te willen nemen. Dit omdat hij het gevoel had, dat deze doelgroep vanwege corona een grotere uitdaging zou hebben om een baan te vinden. 

Verrast door het telefoontje ging ik op zoek naar enthousiaste kandidaten en stelde ik vervolgens Guus voor. Voor mijn gevoel paste zijn profiel perfect bij de functie en sloot de sfeer van de organisatie goed bij hem aan. Dat klopte. Na een beeldbelgesprek, waaruit bleek dat zijn Engels perfect was en zijn motivatie de werkgever overtuigde, startte hij op een werkervaringsplaats.

Guus werkt nu vanuit huis met collega’s over de hele wereld. Dat vindt hij fantastisch. Hij heeft door een moeilijke jeugd en niet-afgeronde opleidingen nooit op zijn niveau kunnen werken en in deze organisatie krijgt hij de kans. Die pakt hij met beide handen aan. Hij is analytisch sterk en doet als researcher zinvol voorwerk voor zijn collega’s.  

Tijdens de online evaluatie, waarvoor ik ben uitgenodigd, zie ik een big smile op zijn gezicht verschijnen als hij van zijn leidinggevenden te horen krijgt dat hij een contract krijgt. Guus is zichtbaar trots dat zijn inzet wordt beloond.

Ik realiseer me hoeveel voldoening het me geeft als kwaliteiten niet verloren gaan. Daar doe ik het voor! Ik snap heel goed dat zijn werkgever tevreden is. Guus is een loyale en leergierige werknemer die ik zelf ook zo aan zou nemen. Werkgevers keken alleen nooit door zijn cv heen. Hierdoor kwam hij steeds in fysieke functies terecht, waarvoor weinig opleiding nodig was en die onvoldoende bij hem aansloten. Dat is nu voorbij.

Guus werkt nu in een internationaal bedrijf, heeft een hbo-functie en komt eindelijk tot zijn recht omdat hij zelfstandig kan werken en zijn eigen werk in kan delen. Dat hij online kan werken, zorgt ervoor dat hij minder prikkels ervaart en meer uren kan werken dan hij ooit heeft gedaan. 

Hoewel de meeste kandidaten vanwege corona eenzaamheid ervaren en extra ondersteuning nodig hebben omdat ze fysiek geen collega’s zien, zijn er dus ook mensen die floreren door het thuiswerken. Guus is daarvan het levende bewijs en heeft geluk. De werkgever blijft in de toekomst namelijk ook online werken. Ze zijn erachter gekomen dat ze helemaal geen kantoor nodig hebben om het bedrijf optimaal te laten draaien!