Blog

Met de vlam in de pijp

Met de vlam in de pijp

Geïnspireerd door een wervingscampagne van de transportsector en de leus ‘meer vrouwen in de logistiek’, stap ik voor mijn eerste les in een vrachtwagen. We melden regelmatig kandidaten aan voor omscholing, maar het zelf ervaren is toch een ander verhaal. Vol trots hijs ik me in de cabine, om in de vorm van een intest te kijken of ik überhaupt aanleg heb. Een intest is een les waarin een instructeur beoordeelt hoeveel lessen nodig zijn om een rijbewijs te halen. Hoewel ik dagelijks vrachtverkeer tegenkom en vanuit mijn jobcoachrol vaak mee werk in de logistieke sector, vind ik zelf achter het stuur zitten een hele belevenis. Rijden door de bebouwde kom, in de stad, achteruitrijden, rotondes, de snelweg… Alles komt voorbij! Vooral de vrijheid, het overzicht en de uitdaging in de rijvaardigheid spreken me aan. Je moet bijvoorbeeld de bochten anders insturen en begrijpen hoe je een long vehicle over een rotonde manoeuvreert en voor een dockingstation zet.

Wanneer ben je geschikt?

Dat het me goed afgaat, geeft me een stoer gevoel en ben ik benieuwd naar hoe ik scoor ten opzichte van andere vrouwen. Een vergelijking maken blijkt echter voor mijn instructeur niet eenvoudig te zijn. Er zijn in verhouding met mannen maar weinig vrouwen die een proefles nemen of hun groot rijbewijs halen. Wel kan de instructeur aangeven dat ik zeker niet onderdoe voor de gemiddelde man. Ik blijk feeling te hebben. Nog nagenietend van twee uur les, rijd ik voldaan richting het truckerscafé. Ik wil de sfeer nog even vasthouden. Het valt me op dat ik snel aanspraak heb, het is laagdrempelig en gezellig. Aan de lange tafel praat ik met verschillende chauffeurs over hun werk en realiseer ik me dat een intest niet voldoende is om te kunnen bepalen of iemand geschikt is voor het vakgebied. Het gaat niet alleen over rijvaardigheid of affiniteit met vrachtwagens, maar ook over juiste competenties. Dus over klantvriendelijkheid, flexibiliteit, stressbestendigheid, of je in de cultuur past, fysiek fit bent en zelfstandig kunt werken.

Tina Trucker

Enthousiast en mezelf voornemend om ooit mijn groot rijbewijs te gaan halen, kan ik het niet laten om op weg naar huis Tina Trucker op te zetten. Als het liedje “Al ben ik een vrouw, ik voel me echt een truckchauffeur” uit mijn speakers knalt, verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Als je weet waar je het over hebt, kun je het best adviseren, weet ik uit ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat ik vanaf nu zowel mannen als vrouwen warm kan maken voor een job in de transportsector.

In de aankomende jaren zijn er talloze vacatures niet op te vullen in de logistiek. Daarom heeft de transportsector een campagne opgezet om 1500 beroepschauffeurs te werven. Zowel voor zijstromers als doorstromers zijn er verschillende subsidies om de opleiding vergoed te krijgen. Ook bieden veel bedrijven baangarantie. Kijk eens op  ikwordvrachtwagenchauffeur.nl. En mocht je, voordat je het hele traject ingaat en alle testen gaat maken (rijvaardigheids- en capaciteitentesten) eerst willen onderzoeken of je als persoon geschikt bent voor het vakgebied, neem dan contact op met ChangeCreators. Wij kijken graag met je mee. Ook logistieke bedrijven die op zoek zijn naar geschikte kandidaten (voor functies op alle niveaus) of naar jobcoachondersteuning voor medewerkers, kunnen altijd bij ons aankloppen!