Succesverhaal

Wilskracht biedt perspectief

Wilskracht biedt perspectief

Soms word je geboren met een achternaam, waarvan je weet, dat je toekomstkansen waarschijnlijk beperkt zijn. Dat overkwam Maik, een spontane dertiger, die goed kan leren, maar in een crimineel milieu opgroeide. Vrijwel niemand in zijn omgeving werkte. Hierdoor stond hij vaak al met 3-0 achter, als hij ergens aan begon.

Het verkeerde pad op

Ondanks dat rondde hij de HAVO zonder hulp af en deed hij verschillende bijbaantjes om zijn studiegeld voor de HBO opleiding Commerciële Economie te kunnen betalen. Geld voor boeken had hij niet. Hij was creatief met kopieën en moest het hebben van goed opletten in de klas. Toch stopte hij in het tweede jaar van zijn opleiding, omdat docenten zeiden dat studeren voor jongens zoals hij niet weggelegd was.  Dat demotiveerde hem en hij ging het verkeerde pad op. Iets wat hij eigenlijk niet wilde en altijd probeerde te voorkomen. 

Knokken voor een betere toekomst

Hij pakte de kans dan ook met beide handen aan, toen hij gevraagd werd voor klusjes in de bouw. Hij zag dat als zijn redding. Maik stond vroeg op, mopperde nooit en sjouwde heel wat af. De structuur deed hem goed en het feit dat hij als een volwaardig medewerker werd gezien gaf hem zelfvertrouwen. Zo werkte Maik zich op, leerde hij het vak van timmerman in de praktijk en kreeg hij een mooie kans bij een groot bouwbedrijf. Daar werkte hij een paar jaar met veel plezier. Hij was betrokken bij de organisatie en leverde goed werk. De cultuur bleek alleen steeds minder goed bij hem te passen. Hij werkte liever onafhankelijk, miste diepgang in de communicatie en was een buitenbeentje vanwege zijn gezonde levensstijl. Tijd voor iets anders dus en ik mocht hem daarbij helpen.

Met vechtlust kom je ver

Nu is hij zelfstandig ondernemer. Hij doet gevarieerde klussen, is een goede netwerker en de kennis die hij tijdens zijn opleiding heeft opgedaan is zakelijk gezien mooi meegenomen. Hij vindt het leuk om afspraken te maken met klanten, commercieel te denken en zijn eigen administratie te doen. Ook heeft hij een prachtig doel. Naast dat hij zijn bouwbedrijf groter wil maken, gaat hij binnenkort een opleiding op sociaal gebied volgen. Dit zodat hij in zijn eigen bedrijf jongens kan begeleiden die minder kans maken op de arbeidsmarkt. Het feit dat hij vanuit zijn ervaringsdeskundigheid het goede voorbeeld kan geven, komt daarbij natuurlijk goed van pas. 

Van achterstand tot voorbeeld

Ik blijf Maik sowieso volgen. Ik heb er veel respect voor dat hij nooit op heeft gegeven en dat hij altijd is blijven vechten, om te bewijzen dat je wat kunt bereiken. Ook als je bedje niet gespreid is. Ik weet zeker dat hij met zijn ondernemerskwaliteiten en sociale hart nog heel veel jongeren gaat motiveren en aan een goede toekomst gaat helpen. Wie weet plaats ik over een tijdje wel mijn eerste kandidaat bij hem!