Ingrid Annevelink - Adviseur

Ingrid Annevelink

 

Tijdens haar carriére als hrm-adviseur kreeg Ingrid erg veel energie van het werken met verzuimprojecten. De vraag die hierbij centraal stond was ‘Hoe kan ik mensen helpen om weer terug aan het werk te gaan?’ ‘En wat kan ik doen tijdens de re-integratie, met mensen die in bepaalde doelgroep terecht zijn gekomen?’ Ze wilde ook heel graag meer weten van hoe de mindset werkt tijdens het ziek zijn én hoe en waarom er dan weerstand komt. Wat betekent ziek zijn emotioneel voor mensen? Daarom heeft ze de opleiding van psychosociaal therapeut gedaan.

Verbinding

Van hieruit is zij in eerste instantie veel tweede spoortrajecten gaan begeleiden. Nu werkt ze ook veel met kandidaten samen die in een UWV werkfit traject zitten. In dit traject krijgt ze ruimte om verbinding met jou te maken. En verbinding maken met elkaar is het allerbelangrijkste.

Wat speelt er nou, waar loop je tegen aan? Ingrid vindt dat als jouw mindset nog niet klaar is, of als je nog in een acceptatieproces zit óf als er heel veel weerstand is, je dat eerst moet oplossen. Daarna kun je pas solliciteren. Mentale vitaliteit is super belangrijk!

Oprechte aandacht

Een goede relatie opbouwen is ook belangrijk. Jou, als persoon, vindt zij het allerbelangrijkste. Een quote van haar is ‘het grootste geschenk dat je kunt geven, is oprechte aandacht’. Veiligheid creëren in de relatie is heel erg belangrijk. Hierdoor ontstaat openheid, vertrouwen en respect. Dit geldt uiteraard voor jou als voor haarzelf. Dan pas kun je iets van haar aannemen én kan ze je  handvatten geven waar je mee aan de slag kunt. Wet- en regelgeving moet hierbij het sluitstuk van het traject zijn. Niet het doel op zich.

Terugkoppeling kandidaten

Kandidaten van haar zeggen het volgende over hun traject:

  • ‘Je hebt me weer nieuwe inzichten gegeven’,
  • ’Je hebt me aan het denken gezet’,
  • ‘Wat fijn dat ik het nu vanuit een ander perspectief zie’,
  • ‘Ik ben hier erg blij mee, want nu kan ik weer verder’.

Actie

Het wordt voor haar een uitdaging, wanneer blijkt dat er meer speelt dan alleen een fysieke of  mentale beperking. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de omgevingsfactoren ook een rol spelen.  Dat vindt ze juist zo mooi aan dit werk. Ze wordt er ontzettend blij van als ze jou in beweging kan krijgen. Daar krijgt ze energie van.

Want ‘Stilstaan brengt je nergens. Actie brengt je ergens!’

Het advies van haar is: Blijf niet op de bank zitten, maar ga iets doen. Iedere stap die je kunt maken, hoe klein ook, is een stap dichter bij een nieuwe baan waar je happy van wordt. Kijk naar wat je nog wel kunt. Denk positief en in mogelijkheden. Je kunt namelijk nog heel veel.

Ingrid Annevelink