Rien Suijkerbuijk - Adviseur

Rien Suijkerbuijk

 

Mensen weer op het nieuwe spoor zetten. Dat vindt Rien Suijkerbuijk het mooiste dat er is. Of dat nou is vanuit ziektewet of werkloosheid. Hij zet zich met liefde voor je in: “Dat jij weer een baan vindt, je je daarin ontwikkelt en gelukkig in kan zijn. Daar doe ik het voor.”

Zijn achtergrond als maatschappelijk werker komt daarbij goed van pas: “Mijn basisopleiding is maatschappelijk werk. Daarna kwam ik terecht in de zorg. Daar werkte ik als manager, directeur en uiteindelijk bestuurder. Een people manager, dat ben ik. Heb altijd met mensen gewerkt, altijd sterk gestaan voor het ontwikkelen, opleiden en stimuleren van mensen. Vanuit mijn functies heb ik veel ervaring met leidinggeven, weet ik hoe het reilt en zeilt in een organisatie. Dat zakelijke aspect kan ik goed inzetten in het werk dat ik nu doe. Net als het uitgebreide netwerk, dat ik door de jaren heen heb opgebouwd.”

Praktisch en concreet

Sinds 2013 werkt hij als adviseur op het gebied van re-integratie. Hij doet alle soorten trajecten, waarin hij jou voorop zet: “Door mijn eigen ervaring en opleidingen heb ik een heel palet aan instrumenten tot mijn beschikking. Wat ik inzet, is afhankelijk van de opdracht én van jou. Daarbij ben ik heel praktisch. Sta tot aan mijn knieën in de modder. Ik pak je bij de hand en neem je mee. Waar nodig confronteer ik je, laat ik je kijken naar jezelf. Zo help ik je groeien. We beginnen altijd met een uitgebreide kennismaking. Wat is de stand van zaken? Hoe zit je er nu in en wat heb je allemaal al gedaan, wat heb je nog niet gedaan? Dan gaan we een plannetje maken om in zo kort mogelijke tijd aan de hand van je verhaal, jouw levensloop, je cv, beroepskeuzetesten, et cetera helder te krijgen van ‘wat wil ik eigenlijk?’. Samen gaan we op zoek naar waar jij goed in bent, waar jouw competenties liggen, jouw kernkwaliteiten. Welke talenten kunnen we combineren zodat jij verder kunt? Dat proberen we helder te krijgen en kun jij gericht gaan solliciteren.”

Iets voor je betekenen

Rien is heel goed in staat zich te verplaatsen in de belevingswereld van anderen en daar open voor te staan. Daar de dingen uit te pikken waardoor hij met je verder kan, op weg naar werk: “Daarbij ben ik een ondersteuner. Ik blijf net zo lang zoeken totdat ik iets vind. Ik geef het pas op als iemand echt niet wil. Dat is wel de voorwaarde, jij moet het wel willen.”

Hij heeft aandacht voor de zwakke kant van de mens: “Ik zal altijd proberen dat boven te halen, zodat ik mensen kan leren daar beter mee om te gaan en ze te wapenen tegen de maatschappij. Ik vind de maatschappij af en toe keihard, te hard en ik denk dat we meer oog moeten hebben voor mensen die net dat duwtje nodig hebben. Dat is er tegenwoordig niet meer. Veel werkgevers zijn zo hard.”

Denken in mogelijkheden

Hij erkent dat het soms best lastig is om los te laten wat je altijd deed en op zoek te gaan naar iets nieuws, maar: “We hebben nu wel de tijd mee, denk ik. Veel werkgevers kunnen geen personeel vinden. Die zijn blij als ze geschikte mensen kunnen krijgen. Als je het maar goed uitlegt dan mag er best iets mee mis zijn, zal ik maar zeggen. Daarbij kun je je afvragen wat mis zijn is. Want ieder heeft zijn talenten, kun je wel zeggen van ‘ja fysiek kan ik geen stoel optillen of een doos’ maar daar gaat het niet om. Het gaat er bijvoorbeeld om dat je heel goed doorzicht hebt in crediteuren en debiteuren en kunt zien van ‘hee joh die crediteur gaat niet goed en die debiteur gaat niet goed’. Daar gaat het dan om. En als je dat kan, prima, want daar wordt je voor ingehuurd. Werkgevers willen altijd het totaalpakket. Iemand moet alles kunnen. Zo werkt dat echter niet. Als adviseur kan ik je helpen naar een werkgever duidelijk te maken van ‘dat zijn mijn talenten, dat doe ik en dat kan ik niet’ en zo samen te komen tot passend werk.”

Rien Suijkerbuijk | ChangeCreators