Outplacement

Outplacement traject

Soms zit je niet goed meer op je plek of is er een andere reden waarom je het niet (meer) kunt vinden met je werkgever en het beter is afscheid van elkaar te nemen. Ook kan het zijn dat de organisatie waar je werkt, gaat reorganiseren waardoor jouw functie ophoudt te bestaan of je boventallig bent geworden.

Als je in deze situatie terecht komt, gaat er veel door je heen. Je ontslag krijgen, is immers een levensgebeurtenis die er flink inhakt. Alleen die mogelijkheid al kan je uit je balans brengen. Je moet alles wat er gebeurd is een plekje zien te geven. Daarbij moet je ook nog eens zo snel mogelijk ander werk zien te vinden. En dat laatste kan best ingewikkeld zijn. Zeker als je al een tijdje niet meer hebt gesolliciteerd.

Op zoek naar ander werk

Bovenop alle onzekerheid van het (dreigend) ontslag kan het vinden van een nieuwe uitdaging een flinke opgave zijn. Het brengt veel vragen met zich mee. Je wilt weten hoe je zo snel mogelijk aan ander werk komt. En ook wat je (nog) kunt, wat er bij je past. Je wilt niet zomaar weer werk, maar werk waarin je wél goed op je plek zit. Waar je voorlopig weer even verder kunt. Dit alles vraagt om kennis van de arbeidsmarkt. Om weten hoe de match te maken tussen jouw kwaliteiten en het aanbod aan werk. Daarom is het fijn dat je hierin ondersteund kan worden door een van onze ervaren adviseurs. Zij weten immers hoe de arbeidsmarkt in elkaar steekt en kunnen jou prima begeleiden op jouw zoektocht naar ander werk.

Voordelen outplacement

  • Grotere kans op een nieuwe baan door professionele begeleiding
  • Betaalde heroriëntatie op de arbeidsmarkt
  • Groter inzicht in je kwaliteiten en je meerwaarde op de arbeidsmarkt.

Van werk naar werk bij ChangeCreators

Voor ons is het belangrijk dat jij straks weer met plezier naar het werk gaat en blijft gaan. Daarom gaan wij altijd voor een positieve en duurzame verandering in werk. Dat vraagt om een actieve houding van jou. In een aantal sessies, die soms best pittig kunnen zijn, staan we uitgebreid stil bij vragen als ‘Waar kom je vandaan?’, ‘Wat ging er goed?’, ‘Wat ging er fout?’, ‘Wat motiveert je?’ en ‘Wat vind je niet leuk?’. Maar vooral: ‘Waar wil je naar toe en hoe kom je daar?’. Daarbij dagen we je uit voorbij gebaande paden te denken om zo te komen tot nieuwe mogelijkheden. Ben jij bereid daar samen met ons voor te gaan?

Natuurlijk hebben we het ook over wat het (dreigend) ontslag voor je betekent, zodat je beter in staat bent dat te verwerken. Daarnaast focussen we op het vinden van ander werk. Hierbij sluiten we aan bij wat jij nodig hebt om dat voor elkaar te krijgen. Maatwerk dus.

In het algemeen bestaan onze outplacementtrajecten uit onderstaande elementen:

  • Trajectplan

Ieder traject begint met een intake. We kijken naar je huidige situatie en bepalen wat je doel is en in hoeveel tijd je dat wilt bereiken. Dit alles vormt de basis voor het stappenplan, waarin staat wat we gaan doen. Uiteraard kunnen we dat zo nodig bijstellen.

  • Acceptatie van verandering

Outplacement hangt samen met ontslag. Waarom je ontslagen wordt, dat is voor iedereen anders. Wel is het vaak zo dat je in deze situatie gevoelens van teleurstelling, boosheid en verdriet kunt ervaren. Dit kan zelfs eerdere verlieservaringen oproepen. Als dat zo dan is het goed om hierbij stil te staan. Zodat je met een positieve instelling aan de slag kunt met het vinden van een nieuwe baan

  • Loopbaan

Bij outplacent ga je op zoek naar ander werk. Daarom is het belangrijk dat je je orienteert op loopbaanalternatieven. Wat kan je nog meer? In deze module van het outplacementtraject sta jij centraal. Je professionele en persoonlijke verleden. Wat motiveert je? Wat zijn je ambities? Hoe zie jij je toekomst? Via vragenlijsten en esten achterhalen we jouw interesses en kwaliteiten en krijgen we helder welke mogelijkheden hij hebt op de arbeidsmarkt. Daarbij brengen we ook in kaart wat jij nodig hebt om lekker te kunnen functioneren op je werk. Mocht blijken dat je huidige competenties onvoldoende aansluiten bij de richting die je op wilt gaan, dan kijken we of her/bijscholing mogelijk is of eventueel het opzetten van je eigen bedrijf.

  • Training (individueel/groep)

Zo snel mogelijk een baan vinden, passend bij jouw wensen en mogelijkheden. Dat is waar het om draait bij outplacement. Maar misschien kan je wel wat hulp gebruiken bij het solliciteren. Zeker als het al even geleden is dat je dat hebt gedaan. Daarom besteden we in deze module aandacht aan hoe je je netwerk kunt opbouwen en onderhouden. Belangrijk in de arbeidsmarkt van vandaag de dag. En mocht dat nodig zijn dan ondersteunen we je bij zaken als sollicitatiebrieven schrijven en sollicitatie- of netwerkgesprekken voeren.

  • Jobhunting

In deze module vertalen we het actieplan dat uit de loopbaanoriëntatie is gekomen naar profielen. Op basis daarvan gaan we beiden op zoek naar passende vacatures. Wij spelen hierbij een actieve rol door, in ons eigen netwerk én in dat van jou, potentiële werkgevers op te sporen en die actief te benaderen.

  • Jobcoaching

Wanneer jij een andere werkplek hebt gevonden, is het ook mogelijk dat de ChangeCreators adviseur optreedt als mediator of dat deze je nog een tijdje coacht in je nieuwe baan.

En maak je geen zorgen, onze coaches zijn allemaal zeer ervaren. Daardoor zijn ze goed in staat het outplacement traject toe te snijden op jouw situatie en mogelijkheden. Niet onbelangrijk. Het draait wat ons betreft immers om jou. Bovendien kennen ze de arbeidsmarkt goed. Dat is prettig omdat ze daardoor een passende vertaling kunnen maken van wat past bij jou. Ook zullen zij niet aarzelen ons netwerk actief in te zetten om jou op weg te krijgen.

Veelgestelde vragen

Is een outplacement iets voor mij?

Er zijn verschillende aanleidingen voor een outplacementtraject. Outplacement is bijvoorbeeld geschikt in de volgende situaties:

  • Er vindt een reorganisatie plaats bij je huidige werkgever. Jij en verschillende collega’s moeten daarom op zoek naar een nieuwe baan.
  • Veranderingen intern of extern hebben ervoor gezorgd dat je functie is veranderd. Zo veranderd, dat deze niet meer bij je past. Zowel voor jou als je werkgever zou een functie elders een mooie oplossing zijn.
  • Door een conflict met je werkgever ben je niet meer op je plek in de organisatie. Je wilt graag op een zo goed mogelijke manier vertrekken.
  • Je hebt een transitievergoeding en je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging.
Wat zijn de voordelen van een outplacement?

Bij outplacement ga je van werk naar werk. Dat geeft onzekerheid. Daar kun je niet omheen. Je weet niet waar en wanneer je nieuw werk gaat vinden. Maar je hebt wél de zekerheid dat je niet meteen werkloos wordt. Je krijgt met een outplacementtraject de tijd een passende oplossing te vinden. Maak daar goed gebruik van. Bovendien is het prettig dat je dit kunt doen onder deskundige begeleiding van een outplacement adviseur. Deze kan jou met verschillende outplacementdiensten van werk naar ander werk helpen. Denk aan begeleiding bij je sollicitatieactiviteiten, training hoe je je netwerk opbouwt en onderhoudt of ondersteuning bij het in kaart brengen van je persoonlijke profiel op basis waarvan je gericht kunt gaan zoeken.

Heb ik baangarantie bij een outplacement?

Niemand kan jou een nieuwe baan garanderen. Wel is het zo dat een outplacementbureau haar expertise en uitgebreide netwerk zal inzetten om jou aan ander werk te helpen. Bovendien krijg jij in een outplacementtraject meer inzicht in jouw kwaliteiten en wensen. Dat persoonlijke profiel helpt jou om gerichter naar een andere baan te zoeken. Daarnaast worden jouw sollicitatietalenten aangescherpt door deskundige training. Tel daar nog eens de intensieve begeleiding bij op die je krijgt van een outplacement adviseur. Dat alles is toch wel een gebleken succesformule die jouw kansen op het vinden van passend werk aanzienlijk vergroot.