Transitievergoeding

Transitievergoeding: van werk naar ander werk

Ben je ontslagen en heb je daarbij een transitievergoeding meegekregen om makkelijker van werk naar werk te komen? Dan denken wij graag met je mee hoe je dat bedrag kunt inzetten in een traject bij ChangeCreators. Hierin ondersteunt een van onze deskundige adviseurs je bij wat jij nodig hebt om zo snel mogelijk ander werk te vinden. Zoals bij de acceptatie van het ontslag. Bij het in kaart brengen van je kwaliteiten en interesses (loopbaanbegeleiding). Bij het zo snel mogelijk vinden van een nieuwe werkkring (sollicitatiebegeleiding, bemiddeling, jobhunting).

Mogelijkheden bij ChangeCreators

Je dreigt te worden ontslagen. Een vervelende situatie waarin er van alles op je af komt. Natuurlijk maak je je dan zorgen om je inkomen. Je wilt zo snel mogelijk ander werk vinden. Dan is het goed te weten dat je onder bepaalde voorwaarden recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding moet je werkgever aan jou betalen bij ontslag. Deze is enerzijds bedoeld ter compensatie voor het ontslag. Anderzijds om jouw transitie naar een andere baan te vergemakkelijken. Je kunt de transitievergoeding inzetten voor scholing, outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching. Kortom, alles dat jou helpt om van werk van werk te komen.

Met een transitievergoeding naar ander werk

Naast alles dat speelt rondom je ontslag kan het vinden van een andere baan een flinke uitdaging zijn. Je vraagt je af hoe je zo snel mogelijk weer aan de slag komt. En misschien wil je ook nog wel ondersteuning bij de vraag of je dan verder wilt in de functie waarin je zat of dat het tijd wordt voor iets anders. Of heb je een andere vraag op werkgebied. Dan is het fijn dat je hiervoor terecht kunt bij een van onze adviseurs. Zij kennen als geen ander de weg op de arbeidsmarkt en zijn daarom prima in staat jou te begeleiden bij het vinden van nieuw werk. Concreet kunnen zij je helpen bij:

  • Outplacement
  • Loopbaanscan
  • Loopbaanbegeleiding
  • Coaching

Veelgestelde vragen

Wat is de hoogte van de transitievergoeding?

De transitievergoeding is één derde van je loon per maand per gewerkt jaar. Als de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd geldt een evenredig deel daarvan. De maximale hoogte van de transitievergoeding is in 2022 €86.000 of, als het jaarloon hoger is, maximaal gelijk aan het loon over 12 maanden.

Als je de transitievergoeding gebruikt voor outplacement of scholing, betaal je er geen belasting over en kun je het volledige brutobedrag benutten. Zodra je de transitievergoeding op je bankrekening ontvangt moet je er belasting over betalen.
 

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Als je ontslagen wordt heb je recht op een transitievergoeding (ook wel: ontslagvergoeding), dat staat in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Om in aanmerking te komen voor de transitievergoeding moet je een arbeidsovereenkomst hebben en het dienstverband moet op initiatief van je werkgever zijn opgezegd. Sinds januari 2020 heb je direct vanaf je eerste werkdag recht op een transitievergoeding, dus ook als je een kort uitzendcontract of een tijdelijk dienstverband hebt en zelfs als je nog in je proeftijd zit. Daarnaast kan je recht hebben op een transitievergoeding als zelf je arbeidscontract opzegt in verband met ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van je werkgever.

Uitzonderingen recht op transitievergoeding. Er is een aantal situaties waarbij je geen recht hebt op een transitievergoeding:

  • als je verwijtbaar of nalatig gehandeld hebt;
  • als je nog geen 18 bent en gemiddeld minder dan 12 uur per week hebt gewerkt;
  • als je ontslagen bent omdat je met pensioen gaat;
  • als jouw werkgever aantoonbaar in financiële nood is;
  • als in jouw cao een gelijkwaardige voorziening is opgenomen voor de transitievergoeding;
  • als je een volgend tijdelijk contract bent aangegaan vóór het einde van jouw contract;
  • als de werkgever je een gelijkwaardig contract aanbiedt voordat je contract afloopt;
  • als de werkgever aanbiedt je contract te verlengen voordat het afloopt;
  • als er lopende collectieve of individuele afspraken bestaan over vergoedingen of andere voorzieningen bij ontslag.
Hoe kan ik mijn transitievergoeding goed benutten?

De transitievergoeding is bedoeld om de overstap naar ander werk makkelijker te maken. Als je de transitievergoeding gebruikt voor outplacement, loopbaanbegeleiding of scholing, betaal je er geen belasting over en kun je het volledige brutobedrag benutten. Zodra je de transitievergoeding op je bankrekening ontvangt moet je er wel belasting over betalen.

Het is dus verstandig om goed na te denken over wat je met je transitievergoeding wilt doen. In bepaalde situaties is het aan te raden om met je transitievergoeding begeleiding in te kopen.

Dit is vooral slim als je:

  • Een afstand hebt tot de arbeidsmarkt;
  • Loopbaanvragen hebt;
  • Hulp nodig hebt bij je banenjacht;
  • Een opleiding wilt volgen om je kans op werk te vergroten;

Als één van bovenstaande situaties op jou van toepassing is, ga dan op zoek naar een professional die jou hierbij kan helpen.

 

Transitievergoeding gebruiken voor outplacement of loopbaanbegeleiding?

Als je de transitievergoeding gebruikt voor outplacement of loopbaanadvies betaal je geen belasting. Dat is aantrekkelijk! Vooral als je te maken hebt met een afstand tot de arbeidsmarkt, loopbaanvragen of hulp wilt bij je banenjacht.

ChangeCreators is erin gespecialiseerd om mensen die een stap willen (of moeten) maken in hun loopbaan effectief op weg te helpen. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op.

Heb ik recht op een transitievergoeding als ik ziek ben?

Ben je 2 jaar ziek geweest en krijg je ontslag? Ook dan heb je recht op een transitievergoeding. Ziekte is dus geen uitzondering op de regel. Dat betekent dat je gewoon recht hebt op een vergoeding bij ontslag. Bovendien heeft de periode van ziekte geen invloed op de hoogte van je transitievergoeding.